SuperHans


Super-Hans Grimmelikhuijse wordt omarmd door blueszanger Harry Muskee.

Als de Domtoren horen ze bij de stad,. Niet dat ze zo vaak en prominent in beeld zijn als die toren, maar ze zijn er en dat geeft een gerust gevoel. Hans Grimmelikhuijse is er een. Hij is supervrijwilliger van het Muziekcentrum Vredenburg. Toen hij ook nog techniek deed en muziekinstrumenten sjouwde, noemden ze hem de oudste roadie van Utrecht. Manusje van alles, ook. Tijdens een van de jaarlijkse Bluesestafettes was er een neger, zo’n fantastische bluesartiest, die nuchter gehouden moest worden. Zou de man drinken, dan werd het optreden een flop. Grimmelikhuijse werd erop gezet. Hij liep twee uur achter de man aan. ‘Ik sprak niet eens Amerikaans. Maar het lukte, hij dronk niet en speelde geweldig. Een jaar later was hij dood’.
Grimmelikhuijse is altijd welkom in Vredenburg, hoeft geen kaartje te kopen om binnen te komen. Als tegenprestatie stapelt hij nog steeds stoelen. ‘Weet je’, zegt hij, ‘toen Herman Brood en Nina Hagen hier optraden, droeg Nina Hagen twee verschillende laarsjes aan haar benen’.


Harry Muskee is klaar met zijn optreden, hij komt langs, ziet Grimmelikhuijse en roept welgemeend: ‘Je bent super, Hans!’ Gelijk heeft Harry.
(Eerder gepubliceerd in het AD/Utrechts Nieuwsblad)
Inhoud