Capitool ontdekt Utrecht

Door Ton van den Berg


Een pagina uit de Reisgids Capitool Utrecht van Van Reemst Uitgeverij

Utrecht, stad en provincie, in geschiedenis, cultuur en recreatie zo bij de hand. In een notendop is misschien wat overdreven om te zeggen, maar alles wat u zou moeten weten staat toch wel vermeld in tekst en beeld in de 250 pagina’s dikke nieuwe Capitool Reisgids Utrecht. Beslist niet alleen handig voor toeristen, ook inwoners van Utrecht, regionaal en stedelijk, kunnen er mee op ontdekkingsreis.

Eindelijk staat ook Utrecht op de landkaart van de Capitool Reisgidsen. Veel mensen kennen de compacte boekwerken van hun vakantietrips naar Barcelona, Berlijn of zelfs Australië. Capitool beslaat zowat de hele wereld en Utrecht is aan die wereldse verkenning toegevoegd. De auteur Bartho Hendriksen werkte meer dan een jaar aan de uitgave. Voordeel voor hem was dat hij in Utrecht gestudeerd en gewerkt heeft (waaronder als boekhandelaar bij de Rooie Rat) en de stad en provincie daardoor enigszins kende. ,,Maar tijdens het schrijven van gids ontdekte ik dat ik veel nog niet wist over Utrecht,’’ zei hij tijdens de presentatie van het boek in de Domtoren.
Inmiddels weet Hendriksen van de hoed en de rand als het over Utrecht gaat. In het kort, zoals dat gaat in de toeristische Capitoolgids, stipt hij honderden wetenswaardigheden over stad en provincie aan. Architectuur, cultuur, historie en talloze toeristische bijzonderheden komen voorbij. Alles geďllustreerd met veel mooie (helaas klein afgedrukte) foto’s van onder andere fotograag George Burggraaf en opvallende tekeningen van Jan Egas die driedimensionale inkijkjes bieden in bijvoorbeeld de Domtoren en het Spoorwegmuseum.
/>SPIEGEL
,,In Utrecht vind je alles wat Nederland te bieden heeft,’’ aldus Hendriksen. ,,Op de Utrechtse Heuvelrug de bossen, heidevelden, landgoederen en aan de westkant van de provincie de weiden, veenplassen en rivieren. Het is alsof Utrecht een spiegel van Nederland is.’’
Om de grotere steden als Utrecht en Amersfoort en veel andere plaatsen (Wijk bij Duurstede, Loenen aan de Vecht, IJsselstein, Amerongen) in de provincie te ontdekken neemt Hendriksen de lezer van de gids mee op diverse wandelroutes. Met hem voorop via de reisgids laat hij zien wat voor moois er is. In Utrecht is dat het Domplein en omgeving, het Museumkwartier en de Bemuurde Weerd. Ook zijn er wandelingen door het landelijke gebied zoals de eeuwenoude Langbroekerwetering bij Langbroek.
De prijs van 24,90 euro is pittig (meer dan vijftig gulden!), er zijn goedkopere reisgidsen zoals Dwalen door Utrecht dat onlangs door uitgeverij Nieuwland werd uitgebracht voor de prijs van 9,90 euro. Nadeel van de laatste is alleen dat die uitgave zich beperkt tot de stad. Maar wie daar niet mee zit is dan goedkoper uit. Maar de Capitool-gids Utrecht onderscheidt zich toch vooral door het feit dat het de eerste complete provinciale reisgids is. En het is gewoon ook een mooie gids, dat mag wat kosten.Inhoud