Utrechtse Silver rockt met debuut-cd

Door Ton van den Berg


Silver live in 't Oude Pothuys (Foto Ton van den Berg)

Keihard de beste, dat is Silver aan het worden. De Utrechtse rockband stond al op het podium van het Londense Astoria-theater en brengt nu een cd uit met eigen nummers. Het is een verpletterend debuut, dat menigeen zal wakker schudden voor dit aanstormende talent.

Onbekend is de formatie Silver niet in Utrecht. Er waren opvallende optredens in het Oude Pothuys en het trio beleefde een succesvol optreden in Tivoli bij de deelname aan de Clash of the Coverbands waarna ze als winnaar door mochten naar het felbegeerde poppodium van het Amsterdamse Paradiso.
Jeroen Hoekendijk (gitaar), Daan Loriaux (bas) en Peter van der Willik (drums) deden ook mee aan the Global Battle of the Bands in de Melkweg in Amsterdam en de groep werd als beste talent gekozen om Nederland te vertegenwoordigen in Engeland. In Londen werd Silver zevende van de vijfendertig (!) deelnemende landen.
Het succes in Londen leidde weer tot een uitnodiging om te komen praten in het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door. Hoekendijk gaf er ook even een snerpende gitaarsolo weg die tot in Noord-Brabant te horen was want vooral uit die hoek van het land stromen de verzoeken voor optredens binnen.
Eigen sausje
En nu is er dan de, lang verwachte, cd met elf nummers. Eigen nummers, en dat is opvallend want het laat zien dat Silver meer wil zijn dan de uitstekende coverband die het publiek leerde kennen. Het publiek hoeft zich ook geen zorgen te maken. De cd klinkt vertrouwd want de invloeden van the Cream, Jimi Hendrix, the Stones en Led Zeppelin zijn duidelijk merkbaar.
,,Het is een ouderwetse rocksound met ons eigen sausje eroverheen,’’ legt gitarist Jeroen Hoekendijk uit. Hij schreef de meeste nummers voor de cd, maar zegt hij: ,,Daan en Peter hebben in bijna alle nummers een belangrijke bijdrage geleverd in hoe we het spelen. De cd is daarom ook echt iets van ons drieën geworden.’’
Onder leiding van producer Marcel Fakkers is de cd opgenomen in de beroemde Wisseloord-studio’s in Hilversum. Het ging in een recordtempo omdat de nummers op de ouderwetse wijze van spelen en opnemen plaatsvond. Geen aparte opname van de drums of bas of een aparte solo van de gitarist. Nee, gewoon spelen zoals hardrock ook live in een zaal wordt neergezet.
,,Live spelen is het mooiste wat er is,’’ zegt Peter van der Willik. ,,Daar krijgen we een echte kick van.’’ Te klagen heeft het trio ook niet bij live-optredens want er zijn al enkele honderden fans in Utrecht die Silver graag zien spelen.
Libido
De nieuwe (en eerste) cd van Silver heeft de suggestieve titel Libido gekregen wat volgens de bandleden slaat op hun eigen erotische driften. Want waar denken jongens van 20 en 21 jaar jong de hele dag aan: vrouwen. ,,De meeste liedjes zijn wel vrouwgericht,’’ vertelt Hoekendijk. ,,Mijn vriendin was zo’n inspiratiebron bij het schrijven van Girl in a Black Skirt. Maar er staat ook een liedje op, Alright, dat gaat over wat er gebeurt als je na een tijdje je vriendin niet gezien hebt en met elkaar de nacht doorbrengt.’’
Hoe gek de jonge heren ook zijn op vrouwen, het is geen bedreiging voor de band zelf zoals in de muziek nogal eens gebeurt. Loriaux: ,,Verkering is leuk, maar de band gaat voor. Het is ook eerder andersom, dat bij ons verkeringen zijn uitgegaan omdat we constant met Silver bezig zijn.’’
De muziek op de cd omschrijven Hoekendijk, Loriaux en Willik als ‘een machogeluid, dat lekker stevig is, maar ook wat uitsloverig’, precies zoals het hoort bij jongens die last/lust hebben van hun libido. Er staat één rustig nummer op de cd, Liar, dat doet denken aan de Britse gitaarbandjes als the Arctic Monkeys. ,,een wat afwijkend nummer voor ons doen,’’ legt Hoekendijk uit. ,,Maar op een cd mag je ook wel iets meer laten horen van wat we kunnen.’’
Maar de meeste nummers horen toch tot het harde rockwerk. Stoner Rock om precies te zijn. Een muziekstroming die gek is op zware gitaarriffs en waarbij de bas en drums voor een stevig ritmisch karakter zorgen. Een belangrijk voorbeeld voor Silver in dit geval is de Amerikaanse band Foo Fighters van de ex-drummer van Nirvana Dave Grohl. Opvallend genoeg speelde op de laatste cd van die band John Paul Jones van de legendarische, en door Silver ook bewonderde, Led Zeppelin mee.
Een platenlabel heeft de band nog niet, maar de nieuwe cd wordt desondanks gewoon in eigen beheer uitgebracht. In Utrecht is Libido binnenkort te koop via de muziekhandel Plato aan de Steenweg of is de cd te bestellen via de website www.silver-music.nl.Inhoud